Ljubljana, 16. 3. 2018

Vtisi s shodov

Kot je že znano, so se pogajanja o sklenitvi stavkovnega sporazuma o zahtevah SVIZ prekinila z odstopom predsednika Vlade RS dr. Mira Cerarja. Pred tem se je pogajalska skupina SVIZ pozno popoldne v ponedeljek, 12. marca letos, tj. le dan in pol pred napovedanim nadaljevanjem splošne stavke v vzgoji in izobraževanju, z vladnimi pogajalci že dogovorila o vseh bistvenih elementih stavkovnih zahtev, vendar nato vodja vladne pogajalske skupine mag. Lilijana Kozlovič čistopisa besedila dogovora, ko je bil ob sodelovanju predstavnikov obeh pogajalskih skupin pripravljen, ni več želela več podpisati oziroma je podpis pogojevala z znižanjem dogovorjenih zvišanj. Čistopis usklajenih in neusklajenih, manj pomembnih določb, je pripravila vladno-sindikalna skupina in je bil v celoti medsebojno usklajen.

Ob stavkovnih zahtevah za področje vzgoje in izobraževanja ter znanosti smo v SVIZ-u naknadno vložili tudi zahteve za zvišanja plač zaposlenih v kulturi.

Z odstopom predsednika vlade tik pred podpisom stavkovnih sporazumov, ki je bil v primeru SVIZ vsebinsko praktično že usklajen, so zdaj onemogočeni sklenitve kolektivnih pogodb in posledično zvišanje plač.

Vlada je na naše zahteve, da se začnejo odpravljati zaostanki pri vrednotenju vzgojno-izobraževalnega dela, pristala izključno zaradi pritiska množičnih in dobro organiziranih stavk, ki jih zaradi odstopa premiera dr. Mira Cerarja nismo mogli uveljaviti pri sklenitvi dogovora. Ker se nakazuje, da vlada z odstopom svojega predsednika nima več pooblastil za podpis stavkovnih dogovorov in kolektivnih pogodb, bomo prisiljeni zahteve prenesti na novo vlado po volitvah. To pomeni, da bo Glavni stavkovni odbor (GsO) verjetno stavko zamrznil in jo ponovno aktiviral, ko bomo imeli vlado s polnimi pooblastili. O tem bodo članice in člani GsO predvidoma odločali na izredni seji 26. marca 2018.

Po zelo burnem in aktivnem dogajanju v zadnjih nekaj mesecih ter zatišju, ki se na področju uveljavljanja zahtev SVIZ napoveduje z odstopom predsednika vlade, ob koncu teh obvestil dodajava iskreno zahvalo za podporo in pomoč pri organizaciji in izvedbi splošne stavke v vzgoji in izobraževanju ter protestnih shodov po državi. Spoštovani predsednice in predsedniki območnih odborov SVIZ, sindikalni zaupnice in zaupniki, članice in člani, ponosni smo lahko, ko se danes, dober mesec po februarski splošni stavki v vzgoji in izobraževanju, ki jo je spremljal zgodovinski shod na Kongresnem trgu v Ljubljani, ter nekaj dni po izvedenem nadaljevanju stavke ter uspešno izpeljanih množičnih protestnih shodih v enajstih slovenskih mestih, na katerih smo odločno izrazili zahtevo po ustreznem vrednotenju dela izobraževalk in izobraževalcev in opozorili tudi na zapostavljenost in podcenjenost zaposlenih v kulturi, oziramo na potek navedenega od začetka priprav do končne izvedbe. Zahvaljujeva se vsem vam in prav vsakemu posebej za aktivno sodelovanje v akcijah, ki so nas združile v boju za pravičnejše vrednotenje našega dela in pošten odnos do vzgoje in izobraževanja, raziskovalne dejavnosti ter kulture. Hvala še enkrat vsem za čas, prizadevanje, energijo in potrpežljivost, ki ste jih vložili naše skupne aktivnosti – od organiziranja izvedbe glasovanja o stavki decembra lani do izpeljave stavke na vaših zavodih in sodelovanja na protestnih shodih. Le skupaj smo uspešni!

Vabljeni k ogledu spodnje galerije fotografij s protestnih shodov, ki so bili 14. marca 2018 organizirani v enajstih mestih po Sloveniji.