Ljubljana, 13. 9. 2018

Naprej z aktivnostmi za zvišanje plač!

sporočilo za medije!


Z IZVOLITVIJO VLADE SVIZ NADALJUJE Z AKTIVNOSTMI ZA ZVIŠANJE PLAČ IZOBRAŽEVALCEV

Z izvolitvijo nove slovenske vlade je splošna stavka v vzgoji in izobraževanju odmrznjena. Glavni stavkovni odbor sindikata je ponovno pridobil pooblastila (tudi) za vodenje stavke.
 

Ljubljana, 13. septembra 2018 – Predsednica Glavnega stavkovnega odbora SVIZ Jelka Velički ter vodja pogajalske skupine SVIZ za sklenitev stavkovnega sporazuma Branimir Štrukelj sta v posebnem pismu predsedniku Vlade RS le-tega seznanila, da je z današnjo izvolitvijo vlade splošna stavka v vzgoji in izobraževanju znova aktivna.

V pismu sta predsednica in glavni tajnik SVIZ premierja spomnila, da so zaposleni v vzgoji in izobraževanju zaradi očitnega in dlje let trajajočega zaostajanja plač glede na primerljiva delovna mesta v javnem sektorju decembra lani izglasovali splošno stavko v vzgoji in izobraževanju. Za stavko se je na posamičnem glasovanju opredelilo 37.186 zaposlenih. SVIZ je prvi stavkovni dan izvedel 14. februarja letos, drugi dan pa 14. marca. Slednjega dne zvečer je takratni predsednik vlade odstopil. Glavni stavkovni odbor (GSO) SVIZ je sicer tretji stavkovni dan že napovedal, in sicer za 14. april, vendar je zaradi spremenjenih okoliščin po odstopu premierja nato konec marca nadaljevanje stavke preložil ter zamrznil stavkovne aktivnosti sindikata do izvolitve nove slovenske vlade.

Z današnjo izvolitvijo Vlade Republike Slovenije je GSO SVIZ ponovno pridobil oziroma obnovil pristojnost, da odloča o prihodnjem poteku stavke. V pismu predsedniku vlade sta predsednica in glavni tajnik izpostavila, da SVIZ daje prednost pogajanjem, ki jih je tudi možno skleniti hitro na podlagi do zdaj že dogovorjene vsebine in načina odprave zaostajanja plač v vzgoji in izobraževanju. Usklajene stavkovne zahteve so zapisane v »Sklepni informaciji o poteku pogajanj o razrešitvi stavkovnih zahtev reprezentativnih sindikatov javnega sektorja«, s katero se je takratna vlada seznanila na svoji seji 22. marca letos. Glede na to, da so vse stranke nove koalicije v odgovorih SVIZ-u pred volitvami zagotovile takojšnje nadaljevanje pogajanj ter se strinjale z zahtevami sindikata, je upravičeno pričakovati, da bi bil stavkovni sporazum lahko sklenjen hitro ter nadaljevanje stavke ne bo potrebno.

X X X X X


Sandi Modrijan, tiskovni predstavnik Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije

Komentarji
Trenutno ni komentarjev!
Vaš komentar