Ljubljana, 30. 11. 2022

Za dostojanstvo poklica

Sindikat učiteljev Srbije in Sindikat delavcev v vzgoji in izobraževanju Srbije sta v sredo, 30. novembra 2022, organizirala protest z naslovom "Za dostojanstvo poklica", na katerega so bili vabljeni vsi sindikati, zaposleni, starši, učenci in širša javnost.

Srbijo že vse od sredine novembra pretresa primer nasilja na srednji šoli v Trsteniku, kjer so trije učenci poniževali in spodmaknili stol učiteljici, da je padla na tla, oni pa so se smejali in jo snemali z mobilnim telefonom. Proti učencem so uvedli disciplinski postopek, učitelji pa zaradi nasilja zahtevajo sistemske rešitve, so poročali lokalni mediji.
Incident se je zgodil 16. novembra na Tehnični šoli v Trsteniku pri pouku angleškega jezika. Učenci tretjega letnika, ki so bili nasilni do sicer priljubljene učiteljice, so celoten dogodek v živo prenašali prek družbenih omrežij in ga nato delili prek aplikacije Viber, je poročal srbski časnik Blic. Dva učenca sta mladoletna, eden je polnoleten.
Profesorica angleškega jezika zaradi incidenta koristi bolniško odstotnost. "V šolo trenutno ne morem. Za zdaj se držim. So dnevi, ko sem dobro, in so dnevi, ko mi je težje," je povedala za srbski časnik Novosti.
Ravnatelj šole Milan Glidžić je za portal Blic potrdil, da so primer prijavili policiji in višjemu državnemu tožilstvu v Kruševcu. Takšnega primera ne pomni, čeprav na šoli dela že 30 let, je poudaril.
Sankcije za dijake bo v disciplinskem postopku sprejel učiteljski svet, ki za dijake lahko zahteva izključitev iz šole. Nekateri prebivalci Trstenika predlagajo tudi kazni za starše.
V primer se je poleg policije in tožilstva vključil center za socialno delo v Trsteniku, kjer so enega od treh učencev v preteklosti že obravnavali zaradi manjših prekrškov.
Primer so komentirali tudi v Zvezi sindikatov učiteljev Srbije. Predsednica sindikata Jasna Janković je obsodila dogodek in spomnila, da je to že drugi primer nasilja nad učitelji v zadnjih dveh tednih, potem ko so učenci v Kragujevcu delili fotografijo svojega učitelja v spodnjem perilu in ga zasmehovali na družbenih omrežjih.
Kazni, ki jih imajo šole na voljo za takšne primere, po njenem mnenju niso dovolj. "Ta družba je otrokom rekla, da imajo pravice, a jim ni povedala, da imajo tudi dolžnosti," je izjavila za Blic in poudarila, da so potrebne sistemske rešitve.
Odzvali so se tudi s srbskega ministrstva za šolstvo. Sporočili so, da bo omenjeno šolo vsak dan obiskovala šolska inšpekcija, okrepili pa bodo tudi preventivne dejavnosti za učence. Minister za šolstvo Branko Ružić je medtem v pisni izjavi napovedal, da bodo v naslednjih dneh preučili mehanizme podpore na šolah.
Za časnik Kurir je dejal, da bodo dijake najstrožje kaznovali in da obstaja možnost, da jih bodo izključili iz šole. Opozoril je, da statistike kažejo na alarmanten porast nasilja na šolah in napovedal pripravo normativnega okvira za tovrstne primere.

Današnji protest je bil organiziran ob zadnjem primeru nasilja nad učiteljico, ki se je zgodil na tehnični šoli v Trsteniku. Čeprav sindikati že desetletja opozarjajo na ta problem, se je v zadnjem času stopnjeval do neslutenih razsežnosti. Skoraj vsak dan kolegi v srbskem sindikatu zaposlenih v vzgoji in izobraževanju prejemajo informacije o nasilju nad pedagogi v šolah; to nasilje je pogosto prikrito in zakrito, kar omogoča pojavljanje novih in najrazličnejših oblik nasilja. Dostojanstvo pedagoškega poklica je zaradi odnosa države do izobraževanja, nizkih plač, vse večjih obveznosti ter krčenja pravic učiteljev že leta ogroženo. Čeprav zaposlene v izobraževalnem sektorju formalno ščitijo zakonske določbe, se pravila ne izvajajo ali pa so kazni za tiste, ki jih kršijo, premajhne. Sindikati so na današnjem protestnem shodu vlado Republike Srbije in pristojno ministrstvo pozvali, naj sprejmeta protokol o zaščiti delavcev v izobraževanju pred nasiljem in strožje kazni za storilce v določbah kazenskega zakonika.

»Danes se ne borimo le za dostojanstvo pedagoškega poklica, temveč za dostojanstvo vseh naših učencev, ki so postali dobre osebe in želijo biti dobri državljani v naši družbi,« je v svojem govoru poudarila Valentina Ilić, predsednica Sindikata obrazovanja Srbije. »Protestiramo proti neizvajanju zakonov in predpisov, za večjo zaščito vseh zaposlenih v izobraževanju.«

Pred ministrstvom za izobraževanje so tri učiteljice pričale o nasilju v razredu, ki so ga doživele s strani svojih učencev, in o zelo počasnih odzivih oblasti v šolah in zunaj njih, da bi rešile situacijo in jim pomagale ustrezno obravnavati in nasloviti ta neprijeten in nevaren dogodek.

Oblastem so bile danes posredovane zahteve za spremembo zakonskih predpisov o zaščiti delavcev v izobraževanju ter tudi zahteva za 25-odstotno povečanje plač v izobraževanju v naslednjem letu.

Protesti se bodo jutri nadaljevali v vseh večjih mestih po državi.