Ljubljana, 24. 3. 2022

Za javni RTV in avtonomno novinarstvo!

Sindikat novinarjev Slovenije, ki je skupaj s SVIZ član Konfederacije sindikatov javnega sektorja Slovenije, je na javnost naslovil povabilo k podpisu peticije Za javni RTV in avtonomno novinarstvo! Pozivajo vse državljanke in državljane, da s podpisom peticije Za javni RTV in avtonomno novinarstvo! podprejo prizadevanja Sindikata novinarjev Slovenije za ohranitev javne RTV Slovenija in izrazijo solidarnost z novinarji in drugimi medijski delavci Radiotelevizije Slovenija, ki so prisiljeni svoje delo opravljati v vse bolj nevzdržnih pogojih. Vodstvo RTV Slovenija ob podpori programskega in nadzornega sveta, strankarskih podaljškov, ter nekaterih posameznikov na hitro in mimo mnenj uredniških kolektivov nezakonito kadruje, nadalje zmanjšuje vpliv uredništev na programsko in uredniško politiko, samovoljno posega v program in ga siromaši ter grozi z odpovedmi za izražena mnenja, ki mu niso po godu. Hkrati programski svet od generalnega direktorja zahteva, da omeji temeljno pravico do sindikalnega delovanja in organiziranja, zagotovljeno tudi z ustavo.

Skladno z načelom medsebojne sindikalne solidarnosti ter sklepom Izvršilnega odbora SVIZ vas vabimo, da tudi vi oddate podpis pod peticijo Za javni RTV in avtonomno novinarstvo! To lahko storite na tej povezavi - klik!

»Nismo in ne bomo nikogaršnji hlapci. Smo v službi javnosti. Ne pristajamo na narek in enoumje. Vztrajali bomo. Za javni RTV in avtonomno novinarstvo! Prosimo, da nas s podpisom te peticije podpreš in tako izraziš solidarnost z našimi prizadevanji.«

Iz spremnega teksta k peticiji: "Če bi pristali na razvoj, kot se kaže v težnjah in dejanjih vodstva, bi se odpovedali javni radioteleviziji, ki spodbuja oblikovanje informirane javnosti, krepi kulturo dialoga in komuniciranja, posreduje med državo in civilno družbo ter tako nadzoruje delovanje oblasti. Če bi pristali na razumevanje novinarstva, kot se kaže v samovoljnih uredniških in produkcijskih odločitvah, bi se odpovedali novinarski integriteti in avtonomiji kot branikoma komunikacijskih pravic vseh, ne glede na njihov družbeni status ali politično prepričanje. Če bi pristali na omejevanje kritičnega mišljenja in sindikalne svobode, bi se odpovedali temeljnim pogojem za demokratični razvoj družbe."

Za javni RTV in avtonomno novinarstvo! Vabljeni, da s podpisom te peticije podprete zaposlene na RTV Slovenija in tako izrazite solidarnost z njihovimi prizadevanji.

 

Komentarji
Vesna Vlahovič
27.03.2022

Podpiram to peticijo, ker si kritični, raziskovalni novinarji zaslužijo podporo, saj samo z njimi lahko soustvarjamo tudi mi v šolstvu boljšo družbo. Upam, da nam nikoli ne bo treba zapisati Hvala lepa za take novinarje! Zakaj? Ker imamo veliko izjemnih novinarjev in te je treba podpreti, ostali naj se senčijo in služijo parcialnim interesom kapitala.

Vaš komentar