Ljubljana, 5. 3. 2022

Za mir, dialog in spoštovanje demokratičnih vrednot

Sorodne objave

Rusija je ignorirala svetovne pozive k miru in diplomaciji ter 24. februarja letos začela neupravičeno invazijo na demokratično, neodvisno sosednjo državo Ukrajino. Tudi v Sindikatu vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (SVIZ) se skupaj z Izobraževalno internacionalo (Education International) ter Evropskim sindikalnim odborom za izobraževanje (ETUCE) pridružujemo pozivom mednarodni skupnosti, naj ustavi prelivanje krvi in stori vse, kar je v njeni moči, da prepreči nadaljnje stopnjevanje katastrofalne humanitarne krize v Evropi.

V drugi polovici minulega meseca je ruski predsednik ukazal obsežno invazijo ruskih enot v Ukrajino, ki je že zahtevala številne smrtne žrtve med civilnim prebivalstvom, vključno z otroki, in obsežno uničenje državne infrastrukture. Na Poljsko, v Romunijo in druge sosednje države je doslej prispelo že več sto tisoč ukrajinskih beguncev, nekaj tudi v Slovenijo. V SVIZ-u izražamo solidarnost z vsemi, ki so zaradi vojne pregnani s svojih domov in obsojamo nezakonito invazijo na Ukrajino, napad na nedolžne prebivalce in demokracijo kot tako. Verjamemo, da se zgodovina ne bo ponovila in da bo Ukrajina kot demokratična država ubranila svojo neodvisnost pred grožnjami avtoritarnosti in diktature.

Ukrajinski sindikat TUESWU, ki je eden od dveh s področja vzgoje, izobraževanja in znanosti v tej državi in zastopa 1,4 milijona izobraževalnih delavk in delavcev v Ukrajini, je v svoji izjavi poudaril, »da bo imel agresivni scenarij, ki smo mu priča, katastrofalne humanitarne posledice, poleg tega pa bo močno spodkopal gospodarstvo države. Ukinjenih bi lahko bilo več milijonov delovnih mest, uničenje izobraževalnih ustanov, socialnih storitev in gospodarstva pa bi privedlo do revščine in bede. Socialna blaginja in pravice delavcev ne bi bile več spoštovane in upoštevane«.

V Sindikatu vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture (SVIZ) smo prepričani, da je naša človeška dolžnost, da znova izkažemo solidarnost s soljudmi v težavah in izpeljemo dobrodelno akcijo zbiranja sredstev za žrtve te nepojmljive tragedije v Ukrajini. V skladu s temeljnim načelom solidarnosti s posamezniki v stiski, ki je vtkana v celotno delovanje našega sindikata že vse od ustanovitve leta 1990, je Izvršilni odbor SVIZ (IO) na svoji dopisni seji že soglasno potrdil sklep, da med svojimi članicami in člani, sindikati zavodov ter drugimi zaposlenimi v vzgoji in izobraževanju, ki bi bili pripravljeni pomagati, izpeljemo dobrodelno akcijo za žrtve vojne v Ukrajini. Za namen pomoči našim kolegicam in kolegom, ukrajinskim izobraževalkam in izobraževalcem, ter otrokom bomo skladno z odločitvijo IO SVIZ k zbranim sredstvom dodali še 5.000 evrov iz solidarnostnega sklada SVIZ.

Cenjeni sindikalni zaupnice in zaupniki, članice in člani, vljudno vas prosimo, da z dobrodelno akcijo »Za Ukrajino« seznanite kolegice in kolege iz svojih zavodov, ter se vam že vnaprej zahvaljujemo za trud in zbrani denar. V SVIZ bomo v sodelovanju s kolegi iz ETUCE in EI poskrbeli, da bo ta zagotovo prišel v prave roke in da bo porabljen izključno za pomoč prizadetim v vojni v Ukrajini. O poteku akcije in o zbranih sredstvih ter predaji oziroma nakazilu le-teh vas bomo obvestili.

Za vse dodatne informacije o dobrodelni akciji »Za Ukrajino«, ki bi jih morda potrebovali, nam lahko pišete na e-naslov info@sviz.si ali nas pokličite po telefonu 01 24 40 904 (Nadja Götz, pomočnica glavnega tajnika).

Dobrodelna akcija bo potekala do nadaljnjega. Račun za zbiranje sredstev je odprt pri banki NLB Ljubljana, podatki, potrebni za nakazilo, so:

št. računa: SI56 0222 2025 7396 053
sklicna številka: (00) 22-2022
namen: »Za Ukrajino«

Lastnik računa: SVIZ Slovenije, Oražnova ulica 3, 1000 Ljubljana

Komentarji
Trenutno ni komentarjev!
Vaš komentar