Ljubljana, 30. 8. 2019

Za šolo v Srbiji in v podporo kolegom pred stavko

sporočilo za medije!

SVIZ ZA ŠOLO V SRBIJI

V še eni uspešni dobrodelni akciji sindikat zbral 6.008 evrov za nakup najosnovnejših učnih pripomočkov za učenke in učence osnovne šole Branka Pešića v Beogradu.

 

Ljubljana, 30. avgusta 2019 – Sindikat vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (SVIZ) je pred začetkom novega šolskega leta s pomočjo članic in članov ter nekaj posameznikov v še eni uspešni dobrodelni akciji zbral 6.008 evrov, ki jih bo namenil za nakup najosnovnejših učnih pripomočkov za učenke in učence osnovne šole Branka Pešića v Beogradu.

Dobrodelno akcijo je SVIZ izpeljal v luči projekta Evropski sektorski socialni partnerji za spodbujanje učinkovitega vključevanja migrantov in beguncev v izobraževanje, v katerem sodeluje pod okriljem Evropskega odbora za izobraževanje (European Trade Union Committee for Education, ETUCE). Projekt je bil vzpostavljen ob množičnem prihajanju priseljencev v številne evropske države od konca leta 2015 naprej, upoštevaje zahtevne razmere, v katerih se je znašlo na tisoče migrantov in beguncev, ob njih pa seveda tudi zaposleni v vrtcih in šolah, ki se pri svojem delu z mladimi priseljenci srečujejo s številnimi izzivi, stiskami in težavami. O tem, kako specifičen je vsakdan v šoli, ki jo obiskuje veliko priseljencev, se je SVIZ prepričal tudi v okviru študijskega obiska na osnovni šoli Branka Pešića v Beogradu. Šola, ki je bila zgrajena leta 1872, je kot prva v Srbiji v začetku leta 2016 začela v velikem številu vpisovati mladostnike migrante in begunce, na njej pa se jih vsako posamezno šolsko leto izobražuje približno sto. Ob koncu šolskega leta 2018/19 so imeli učenke in učence (skoraj vsi so v Srbiji brez spremstva staršev ali drugih zakonitih skrbnikov) iz Afganistana, Pakistana, Irana, Iraka, Sirije, Gane, Kameruna, Senegala, Gvineje, pa tudi sicer velika večina tamkajšnjih šolark in šolarjev izhaja iz socialno in ekonomsko nepredstavljivo prikrajšanih okolij. Zaposleni so zadovoljni, da njihova šola predstavlja otrokom migrantom in beguncem ter tudi vsem drugim učenkam in učencem »oazo normalnosti« v sicer zelo težkih življenjskih okoliščinah, in poudarjajo, da imajo z vključevanjem mladostnikov migrantov in beguncev zelo pozitivne izkušnje, četudi delo z njimi presega zgolj poučevanje in zahteva izjemno veliko dodatnega časa, empatije, predanosti, potrpežljivosti, soočanje z najrazličnejšimi stiskami …

SVIZ bo z denarjem, ki ga je zbral v dobrodelni akciji za osnovno šolo Branka Pešića, pripomogel h kakovostnejšemu pouku in obenem pomembno razbremenil srbske kolegice in kolege, ki so sicer primorani različne organizacije nenehno prositi za donacije, da lahko svojim učencem zagotovijo že zgolj najosnovnejše učne pripomočke, pa tudi obleko in obutev ter pripomočke za osebno higieno.

Obenem je SVIZ ravno v teh dneh s pismi podpore izrazil solidarnost tudi kolegicam in kolegom iz Hrvaške in Severne Makedonije. Oboji bodo ob začetku novega šolskega leta odšli na ulice in zahtevali povišanje plač ter konec podcenjevanja znanja, izobraževanja in vseh zaposlenih v tej dejavnosti. Enodnevna opozorilna stavka v osnovnih in srednjih šolah v Severni Makedoniji bo že v ponedeljek, medtem ko bodo hrvaški učitelji pred poslopjem hrvaškem vlade na Markovem trgu v Zagrebu protestirali v četrtek, 5. septembra.

X X X X X

Sandi Modrijan, tiskovni predstavnik Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije