Ljubljana, 5. 12. 2019

Za višje koeficiente in ugled poklica

Po dolgotrajni stavki, ki je v hrvaških osnovnih in srednjih šolah od začetka letošnjega šolskega leta potekala skupno kar 36 dni (16 delovnih dni) – najprej kot krožna oziroma valeča se po posameznih županijah, od 19. 11. pa kot splošna na območju celotne države – so tamkajšnji sindikati in vlada v začetku tega tedna dosegli kompromis o zvišanju koeficientov in dodatkov zaposlenim v izobraževanju. Ob tem ni nepomembno, da so imeli hrvaški šolniki v času stavke veliko podporo širše javnosti.

Stavka, v kateri so zaposleni v hrvaških šolah odločno vztrajali in na dveh referendumih zavrnili vmesne ponudbe vlade, se je tako s 3. 12. 2019 končala ob dogovoru, da bo vlada z uredbo zvišala koeficiente zahtevnosti dela učiteljev za šest odstotkov, in sicer v treh korakih: triodstotno zvišanje koeficientov učiteljem naj bi učiteljicam in učiteljem nakazali z decembrsko plačo v januarju 2020, naslednji odstotek naj bi dobili s plačo 1. junija prihodnje leto, še dva odstotka pa s 1. januarjem 2021.

Predstavniki hrvaških sindikatov v izobraževanju, ki so stavko organizirali, so izpogajano označili kot dober kompromis, ker jim je uspelo uresničiti zahteve, da bi z zvišanjem koeficientov za šest odstotkov dosegli plače ostalih zaposlenih v javnih službah. Hrvaška vlada in sindikati so dogovorili še, da bodo administrativnemu in ostalemu osebju v šolstvu zvišali dodatek na plačo v enakem znesku, kot so učiteljem zvišali koeficiente. V svežnju je tudi dogovor, da bodo vsem stavkajočim plačali dneve med stavko, ne bodo pa zagotovili dodatnega denarja za nadomestilo zamujenega pouka. Zamujene dni pouka naj bi hrvaški kolegice in kolegi po navodilih tamkajšnjega ministrstva za znanost in izobraževanje nadomestili s skrajšanjem šolskih počitnic in podaljšanjem šolskega leta.  

 

Za odločno vztrajanje v stavki in uresničitev stavkovnih zahtev smo predsedniku Neodvisnega sindikata zaposlenih v srednjih šolah Branimirju Mihalincu in predsednici Sindikata hrvaških učiteljev Sanji Šprem čestitali tudi iz SVIZ-a. Že v času trajanja stavke smo nanje naslovili tudi pismo podpore, glavni tajnik Branimir Štrukelj pa se je hkrati udeležil velikega protestnega shoda, ki je 6. 11. 2019 potekal na Trgu sv. Marka v Zagrebu. Udeležence je tam pozval, naj od zahtev ne odstopijo, saj da jim višje plače pripadajo. Poudaril je, da v stavki namreč niso zato, ker bi izobraževalke in izobraževalci za sebe želeli nekaj več, temveč zato, da bi se v prihodkih izenačili z drugimi zaposlenimi v javnem sektorju, ki delajo na primerljivih delovnih mestih. S klikom na to povezavo je dostopen tudi videoposnetek, v katerem glavni tajnik SVIZ za hrvaško televizijo pove, da učiteljice in učitelji ne stavkajo zgolj za izboljšanje svojega položaja, ter pojasni, zakaj sta naš sindikat in prav tako Evropsko združenje učiteljskih sindikatov v izobraževanju ETUCE stavko hrvaških kolegic in kolegov podprla.