Ljubljana, 8. 5. 2018

Za višje učiteljske plače in boljši položaj izobraževanja

Zatem ko je državni kongres Zahodne Virginije marca letos soglasno potrdil predlog zakona o povišanju učiteljskih plač in drugih zaposlenih v tamkajšnjem javnem sektorju za pet odstotkov, s čimer se je končala tudi velika stavka, ki je zaprla vseh 13.000 šolskih ustanov v eni od najrevnejših zveznih držav ZDA, so se spodbujeni z uspehom kolegov z zahtevami po izboljšanju financiranja izobraževanja in povišanja učiteljskih plač podali na ulice tudi zaposleni v šolstvu v Arizoni, Kentuckyju, Oklahomi in Koloradu. Protesti se po mnenju analitikov počasi širijo proti Louisiani in Severni Karolini.

ZDA je zajel val protestov, na katerih učitelji s podporo učencev, dijakov in staršev zahtevajo tako višje plače kot tudi višje financiranje javnega šolstva, ki je ostalo na ravni iz časa krize.

 

Izobraževalke in izobraževalci so ob stavki v Arizoni izpostavili, da so v ZDA med najslabše plačanimi javnimi uslužbenci, in obenem opozorili, da je učiteljski poklic zato postal nadvse neprivlačna karierna izbira.

Izobraževalke in izobraževalci so ob stavki izpostavili, da so v ZDA med najslabše plačanimi javnimi uslužbenci, in obenem opozorili, da je učiteljski poklic zato postal nadvse neprivlačna karierna izbira. Prav zato so morali kader za delo v javnem šolstvu, da so sploh lahko zagotavljali pouk, v minulih letih iskati celo v tujini – v Arizoni so zaposlovali predvsem učiteljice in učitelje s Filipinov.

Na problematiko staranja učiteljske populacije in pomanjkanje mladih, ki bi se odločili za pedagoško delo, je v svoji vplivni letni publikaciji Education at a Glance 2017 opozorila tudi Organizacija za ekonomsko sodelovanje in razvoj. Podatki tako kažejo, da je bilo v državah OECD leta 2015 v povprečju na osnovnošolski in srednješolski ravni kar 35 % učiteljev starejših od 50 let, še leta 2005 pa jih je bilo v tej starostni skupini 30 %. Mladi učitelji – tj. posameznice in posamezniki, stari manj kot 30 let – predstavljajo v državah OECD le majhen delež učiteljske populacije: 12 % na primarni ravn, tj. v prvih dveh triletjih osnovne šole, 10 % na nižji sekundarni stopnji oziroma v zadnjem triletju osnovnošolskega izobraževanja ter 7 % na srednješolski ravni. Prav v povezavi s srednjimi šolami OECD opozarja na nadvse zaskrbljujoče stanje – v dveh tretjinah držav je na srednješolski ravni mlajših od 30 let le 10 % učiteljske populacije, v nekaj državah pa je delež mladih učiteljev v srednjih šolah celo pod 5 odstotki – to velja tudi za Slovenijo (ob njej še za Češko, Finsko, Grčijo, Italijo, Portugalsko in Španijo). Na primarni ravni izobraževanja  je bilo v Sloveniji leta 2015 le 6 % učiteljske populacije mlajše od 30 let, 63 % jih je v starostni skupini od 30–49 let in 32 % v starostni skupini več kot 50 let. V zadnjem triletju osnovne šole je v Sloveniji mlajših od 30 let 4 % učiteljic in učiteljev, 59 % jih je starih od 30-49 let, 37 % jih je starejših od 50 let. Na srednješolski ravni je mladih učiteljic in učiteljev v Sloveniji še manj: le 3 % so mlajši od 30 let, 59 % jih je v skupini od 30-49 let, 38 % je starejših od 50 let. Učiteljska populacija se po podatkih od leta 2005 do 2015 precej postarala. V Sloveniji je bilo leta 2005 skupno od osnovnošolske do srednješolske ravni izobraževanja mladih učiteljev 12 %, v starostni skupini od 30 do 49 let jih je bilo 68 %, starejših od 50 let jih je bilo 20 %. Leta 2015 so bile te številke naslednje: 4 % mladih, 60 % v starostni skupini 30–49 let, že 35 % starejših od 50 let.

Po enotedenski stavki so kolegice in kolegi v Arizoni dosegli zvišanje plač za 20 odstotkov do leta 2020, obenem pa so za področje izobraževanja, ki je bilo v času krize nadvse izpostavljeno ostrim varčevalnim ukrepom, zagotovili dodatnih 140 milijonov evrov. Pričakujejo, da bodo v prihodnje pridobili še več sredstev, saj naj bi bila med krizo arizonskim javnim šolam odvzeta več kot milijarda evrov. Financiranje javnega šolstva v ZDA je okrnjeno vse od odločnega znižanja sredstev za to področje v času krize leta 2008, financiranje pa se je odtlej celo še dodatno zniževalo.

Viri: The Guardian, https://www.theguardian.com/us-news/2018/apr/26/arizona-teachers-strike?CMP, https://www.democracynow.org/2018/5/4/headlines/arizona_public_school_teachers_win_20_percent_raise_ending_strike (pridobljeno 8. 5. 2018) in RTVSLO - MMC, http://www.rtvslo.si/svet/stavkovni-val-ameriskih-uciteljev-iz-zahodne-virginije-dosegel-kolorado/454325  (pridobljeno 10. 5. 2018)