Ljubljana, 30. 3. 2022

Za zakon proti škodljivim ukrepom oblasti – prispevajte svoj podpis!

Članice in člani Glavnega odbora SVIZ so na svoji redni spomladanski seji – ta je potekala 21. in 22. marca 2022, v Zrečah – podprli Inštitut 8. marec, ki  je ta mesec v Državni zbor vložil pobudo za začetek zbiranja podpisov državljank in državljanov v podporo predlogu zakona, katerega namen je odpraviti nekatere zakonske spremembe, s katerimi je aktualna vlada v minulih dveh letih posegla v temelje pravne države.

Med enajstimi spremembami Predloga zakona o spremembah in dopolnitvah nekaterih zakonov za zmanjšanje neenakosti in škodljivih posegov politike ter zagotavljanje spoštovanja pravne države, ki so predvidene, je tudi zmanjšati vpliv politike v vrtcih in šolah, tj. odpraviti novelo Zakona o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja (ZOFVI). Proti spreminjanju sestave svetov vzgojno-izobraževalnih zavodov se je glasno izrekla pedagoška stroka, v SVIZ pa smo proti noveli novembra lani med zaposlenimi v šolstvu zbrali skupno kar 24.224 podpisov. Kljub širokemu nasprotovanju predvidenim spremembam je Državni zbor RS na svoji izredni seji 22. 12.  2021 novelo potrdil, oblast pa je s tem posegom zaposlenim v vzgoji in izobraževanju (zlasti strokovnemu osebju) v svetih vrtcev in šol vzela po dva člana ter tako nepremišljeno posegla v bistvo dosedanjih dobro domišljenih razmerij, obenem pa izkazala nezaupanje vladajoče politike do zaposlenih v vrtcih in šolah. Interesna skupina delojemalcev Državnem svetu RS je na pobudo glavnega tajnika SVIZ takrat sicer zahtevala glasovanje o vetu na novelo ZOFVI, vendar je večina državnih svetnikov in svetnic, med katerimi so bili predvsem predstavniki lokalnih interesov, veto zavrnila. Zakon, ki spreminja sestavo svetov zavodov v vzgoji in izobraževanju po formuli 3 + 3 + 3 (po trije predstavniki ustanovitelja, zaposlenih in staršev) in so mu odločno nasprotovali tako zaposleni kot stroka, je s tem stopil v veljavo.

Predlog zakona proti škodljivim ukrepom oblasti, ki so ga pripravili v Inštitutu 8. marec, torej predvideva spremembe in dopolnitve nekaterih zakonov, s katerimi je aktualna vlada v času svojega mandata pomembno posegla v institute pravne države. Da bi predlog zakona lahko začel svojo zakonodajno pot v državnem zboru, mora Inštitut 8. marec zbrati vsaj 5.000 overjenih podpisov. Pomembno je, da jih v njihovi akciji čim bolj številčno podpremo, zato vas naprošamo, da svoj podpis, spoštovani sindikalni zaupnice in zaupnike, prispevate tudi vi, k temu pa, prosimo, pozovite tudi kolegice in kolege v svojih zavodih.

Danes, 30. marca, je začel teči 60-dnevni rok za zbiranje podpisov volivcev v podporo predlogu zakona za zmanjšanje neenakosti in škodljivih posegov politike ter zagotavljanje spoštovanja pravne države. Za vložitev predloga novele in začetek zakonodajnega postopka je, kot že omenjeno, potrebnih vsaj 5.000 overjenih podpisov, rok za njihovo zbiranje pa se izteče 28. maja.

Overjen podpis za zakon lahko oddate na dva načina:

Na katerikoli upravni enoti, brez predhodnega naročanja: za to potrebujete obrazec Podpora volivca, ki je dostopen tudi na spletni strani Inštituta 8. marec (tam so tudi natančna navodila, kako oddati podpis). Do spletne stran lahko dostopate tu: https://gremovolit.8marec.si/

Elektronsko prek e-Uprave, v primeru, če imate urejeno kvalificirano potrdilo ali smsPASS. To lahko storite zelo preprosto s klikom na to povezavo: https://e-uprava.gov.si/podrocja/vloge/vloga.html?id=5785

Skupaj oddajmo podpis za zakon proti škodljivim ukrepom oblasti! Za vašo podporo in aktivnost se vam vnaprej zahvaljujemo.

 

Komentarji
Trenutno ni komentarjev!
Vaš komentar