Ljubljana, 6. 10. 2017

Začeli boj za zvišanje plač!

Na razširjeni seji Glavnega odbora SVIZ, ki je ob letošnjem svetovnem dnevu učiteljev pod sloganom Zakaj je izobraževalno delo vredno manj? 5. oktobra potekala na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani, je glavni tajnik sindikata Branimir Štrukelj v svojem nagovoru več kot tisoč zbranih izobraževalk in izobraževalcev z vseh ravni delovanja sindikata pozval k začetku skupnega boja za izboljšanje plač.

Poudaril je, da je bilo v času krize varčevanje na področju izobraževanja največje in da so vse slovenske vlade v času krize sledile isti logiki in varčevanje poglabljale, kar je nesprejemljivo in destruktivno za prihodnost naše države. Podčrtal je nezadovoljstvo z vrednotenjem izobraževalnega dela v Sloveniji in pri tem opozoril tudi na izsledke poročila OECD, da so plače izobraževalk in izobraževalcev nižje od plač zaposlenih z enako izobrazbo v primerljivih poklicih. Delo učiteljic in učiteljev je pomembno, zahtevno in odgovorno ter mora biti temu primerno ovrednoteno, je poudaril, ob tem pa opozoril še na to, da se bodo z dogovorom o zvišanju zdravniških plač, policistov, vojakov in dela državne uprave razlike, ki so bile že zdaj v škodo izobraževalcev, še dodatno povečale.

V skladu z zapisanim je glavni tajnik SVIZ svoj nagovor pred polno dvorano Gospodarskega razstavišča sklenil z naslednjim sporočilom: »Danes, spoštovane kolegice in kolegi, na svetovni dan učiteljev, danes, tukaj in zdaj se začenja naš upravičen boj za izboljšanje plač in mi, ki smo tukaj – 860 zaupnic in zaupnikov in najbolj odločnih aktivistov in aktivistk našega sindikata – smo jedro tega boja. A ne bomo ostali sami! Pozivam vas, spoštovane članice in člani SVIZ-a, sindikata, ki zastopa več kot 38.000 zaposlenih v vzgoji in izobraževanju, v znanosti in kulturi, pozivam vas, da od Vlade Republike Slovenije zahtevamo: (1) da se izobraževanje takoj uvrsti med prednostne cilje in da se takoj zvišajo proračunska sredstva za izobraževanje ter zahtevamo (2) takojšnje zvišanje plač izobraževalk in izobraževalcev, od vrtcev do univerze. Če pa vlada ne bo prisluhnila našim zahtevam, če bo vztrajala pri nižjem vrednotenju našega dela, predlagam, vas nagovarjam, nekateri bodo rekli, da vas hujskam, da konflikt rešimo na način, kot se je reševal v starih dobrih časih: S stavko! Zato predlagam: da zavežemo naše organe, Glavni odbor SVIZ, da se sestane, takoj ko bo to mogoče, in med 38.000 člani in članicami izpelje glasovanje o stavki. Če vlada naših zahtev po izboljšanju plač ne bo upoštevala, kar je povsem možno in bomo glasovali o splošni stavki, vas pozivam in prosim, da storite vse, kar je v vaši moči, da bo stavka izglasovana s prepričljivo večino. Kot bi rekla kolegica Lidija Jerkič, ki je včeraj postala nova predsednica Zveze svobodnih sindikatov Slovenije: »Včeraj smo prosili, danes zahtevamo, jutri si bomo vzeli, kar nam upravičeno pripada!«

Govor glavnega tajnika SVIZ s shoda izobraževalk in izobraževalcev »Zakaj je izobraževalno delo vredno manj«, ki je potekal ob letošnjem svetovnem dnevu učiteljev, 5. 10. 2017 v Ljubljani, si lahko v celoti preberete s klikom na to povezavo.  

 

Komentarji
Trenutno ni komentarjev!
Vaš komentar