Ljubljana, 2. 11. 2021

Zbiramo podpise proti spreminjanju sestave svetov zavodov v VIZ

sporočilo za medije! 


 SVIZ ZAČENJA Z ZBIRANJEM PODPISOV PROTI SPREMINJANJU SESTAVE SVETOV ZAVODOV V VZGOJI IN IZOBRAŽEVANJU
 


Predlagana sprememba 46. člena ZOFVI izkazuje nezaupanje do zaposlenih in vodi v politizacijo.Ljubljana, 2. novembra 2021 – Ob soglasni zavrnitvi predlagane novele Zakona o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja (ZOFVI) so članice in člani Glavnega odbora Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (GO SVIZ) na svoji seji pred mesecem dni sprejeli tudi sklep o zbiranju podpisov med zaposlenimi v vzgoji in izobraževanju proti spreminjanju sestave svetov vzgojno-izobraževalnih zavodov. Aktivnost se je pričela danes in bo trajala do 19. novembra, nato pa bo SVIZ predsednika Državnega zbora seznanil s številom podpisov in ga pozval, naj z nasprotovanjem spremembi v sestavi svetov vrtcev, šol in dijaških domov seznani vse poslanke in poslance, še preden bodo ti o omenjeni vsebini razpravljali in odločali v parlamentu.

Na letošnji svetovni dan učiteljev, 5. oktobra, je 54-članski Glavni odbor SVIZ na redni seji soglasno zavrnil predlagane spremembe v sestavi svetov šol, vrtcev in dijaških domov, ki na eni strani zaposlenim jemljejo dva predstavnika, na drugi strani pa dodajajo dva predstavnika ustanovitelju. To spremembo 46. člena Zakona o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja (ZOFVI) so v Državni zbor – brez predhodne javne razprave ter brez vključitve socialnih partnerjev in širše zainteresirane javnosti v postopek priprave – vložili poslanci in poslanke vladajoče koalicije ter predstavnika manjšin. Sindikat skladno s sklepom GO poziva svoje članice in člane ter druge zaposlene v vzgoji in izobraževanju, da s podpisi nasprotovanja okrepijo zahtevo za zavrnitev sprememb v sestavi svetov, ki predvsem izražajo nezaupanje do zaposlenih in radikalno povečujejo možnost politizacije delovanja vrtcev, šol in dijaških domov. Podpisi se bodo zbirali od torka, 2. novembra, do vključno petka, 19. novembra 2021.

O vsebini novele je nedavno potekal tudi posvet v Državnem svetu. Na njem je poslanka SDS Mojca Škrinjar v imenu predlagateljev predstavila vsebino novele ZOFVI in razloge za njeno vložitev, v poznejši razpravi pa so predstavniki pedagoške stroke in zainteresirane javnosti predlog sprememb vsi po vrsti argumentirano zavrnili. SVIZ ob tokratni napovedi začetka zbiranja podpisov tudi poziva ministrico za izobraževanje, znanost in šport dr. Simono Kustec k opredelitvi o predlagani noveli. Predstavnik MIZŠ na omenjenem posvetu, državni sekretar dr. Mitja Slavinec, se namreč na dogodku na izrecno vprašanje, ali ministrstvo predlog spremembe podpira ali ne, ni znal izjasniti o podpori ali zavračanju novele.
 

X X X X X


Sandi Modrijan,
tiskovni predstavnik Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije

Komentarji
Kruno
16.11.2021

Kakšno sprenavedanje sviza in stroke
Kot, da nebi vedeli kakšne probleme imamo z trenutno sestavo svetov.
Sveti javnega zavoda so velikokrat samo podaljšana roka ravnateljev.
Ravnatelji pa v takši sestavi zlahka manipulirajo s sveti saj ima skoraj da večino glasov.
Kar v praksi pomeni, da je ravnatelj praktično sam sebi delodajec.
In to je bistvo zakaj so predvsem ravnatelji in “stroka” proti spremebi sestave sveta.
Iz lastnih izkušenj delovanja v svetu zavoda sem bil negativno presenečen kako zna stroka u glasovanjem prikrivat hujše nepravilnosti samo da zaščiti ravnatelja.
Z večino glasov pa svet odloča, toliko o politizaciji sveta.
Zdaj pa pomislite kaj se zgodi če ravnatelji posvetijo večino svojega časa sestavi in delovanju sveta zavoda. Nam se že leta dogaja v šolstvu negativni izbor kadra.
Saj stem veliko ravnateljev v praksi zagotavlja praktično neomejen mandat oz stolček do penzije
Zaradi nedelovanja svetov in posledično slabimi ravnatelji zaposlujemo nekritično “stroko” katera še leta ne bo zmogla spremenit šolskega sistema kateri že zdavnaj potrebuje korenito spremebo če si želimo kar koli in na katerem koli področju spremenit

Linda
12.11.2021

Kje se to podpise??

Zvonko Trbuha
10.11.2021

Nimam nobene zveze s šolstvom, razen šolajočih se vnukov, ampak bom podpisal im poziv razširil med somišljeniki na FB!

SVIZ Slovenije
09.11.2021

@karamela - nam lahko na info@sviz.si sporočite podrobnosti o vašem zavodu oziroma ime in priimek zaupnice, da preverimo, zakaj pošta ni prišla do vas? Sicer je e-pošta, ki je bila posredovana zaupnikom z navodili za zbiranje podpisov in tabelo, tudi tukaj: https://postar.sviz.si/campaigns/ly092or8lae8c

Lep pozdrav!

Tajništvo GO SVIZ

Vesna Horvat
08.11.2021

Se ne strinjam.

Karamela
08.11.2021

Mi še vedno čakamo, da bo prispela do učiteljev tabela za zbiranje podpisa. Sindikalna zaupnica NI še ničesar prejela, nas je pa obvestila o tem.

SVIZ Slovenije
08.11.2021

@Saška Cimperman: podpise zbirajo sindikalni zaupnice in zaupniki SVIZ v vrtcih in šolah. Na njihove naslove smo poslali vsa navodila glede zbiranja ter ustrezne tabele za to.
Če imate glede zbiranja še kakršna koli vprašanja, nam seveda sporočite.
Lep pozdrav!

Tajništvo GO SVIZ

Saška Cimperman
05.11.2021

Pozdravljeni!

Kje se zbirajo podpisi? Hvala in lp, SC.

Andrej Lukšič
05.11.2021

Če je s sestavo svetov kaj narobe, na to na noben način ne smejo opozoriti politične stranke, in sicer tako, da bi si povečale vpliv v teh organih - preveč "diši" po pragmatičnem ideološkem podrejanju šolskega sistema.

Tatjana Frangež
04.11.2021

Podpiram vaš predlog.

Jerneja Lovšin Dodič
03.11.2021

Sem proti spreminjanju sestave članov sveta.

Blanka Vrhovnik
02.11.2021

Absolutno sem proti takšnemu spreminjanju sestave članov Svetov zavodov, saj se že dvajset let lahko vsakdo vmešava v naše strokovno delo; med drugim pa tudi politično usmerjena vlada v lokalnih skupnostih, kjer se včasih gre " pravo vojno" .

Petra Skubic
02.11.2021

Zelo pospiram vaš predlog...

Vaš komentar