Ljubljana, 10. 9. 2020

Zaščito pravic je nujno okrepiti

sporočilo za medije!
 

ZAŠČITO PRAVIC NUJNO OKREPITI
 

SVIZ se pridružuje kritikam poljskega poziva k odstopu Slovenije od Istanbulske konvencije kot temeljnega instrumenta za preprečevanje nasilja nad ženskami in nasilja v družini.

Ljubljana, 10. septembra 2020 – Sindikat vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (SVIZ) izraža podporo protestnemu shodu, ki ga v zvezi z nedavnim pozivom poljskega pravosodnega ministra Zbigniewa Ziobra k odstopu Slovenije od Istanbulske konvencije jutri pred Veleposlaništvom Republike Poljske pripravljajo različne organizacije, med drugim Inštitut za proučevanje enakosti spolov – IPES in Inštitut 8. marec.

SVIZ, v okviru katerega je od začetka leta 2015 aktiven tudi odbor za enakost in katerega večinsko članstvo predstavljajo ženske, se strinja, da je pobuda k neupoštevanju prvega mednarodno zavezujočega instrumenta za preprečevanje nasilja nad ženskami in nasilja v družini, ki predstavlja edinstveni mejnik v zgodovini boja za človekove pravice žensk in novih evropskih standardov na tem področju, povsem nedoumljiva in nesprejemljiva. Glavni tajnik SVIZ Branimir Štrukelj bo z udeležbo na jutrišnjem shodu tudi aktivno izrazil odločno podporo organizacijam, ki se borijo proti poseganju v pravice žensk, ter hkrati zavezanost sindikata k varovanju ohranjanja že dosežene ravni pravic žensk in prizadevanju za dodatne izboljšave na tem področju. To je še posebno pomembno v luči številnih poročil, da so omejevalni ukrepi za zajezitev koronavirusa, ki so med drugim otežili dostop do zaščite in podpornih storitev, po vsem svetu prispevali k povečanju nasilja v družini in posebno nad ženskami ter dekleti.

X X X X X


Sandi Modrijan,
tiskovni predstavnik Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije

Komentarji
Trenutno ni komentarjev!
Vaš komentar