Ljubljana, 11. 11. 2021

Znova nepremišljeno, brez odgovorov in pojasnil

Glavni tajnik SVIZ Branimir Štrukelj se je v izjavi za javnost 11. novembra kritično opredelil do neodzivnosti ministrice za izobraževanje, znanost in šport na pozive sindikata, naj natančno razjasni določbe iz zadnjega vladnega Odloka in okrožnice MIZŠ glede izvajanja samotestiranja v šolah, odgovori na številne dileme, ki so se pojavile med deležniki v šolstvu, in ustrezno naslovi napetosti na šolskem polju ter stiske zaposlenih, staršev in otrok, ki so posledica nejasne vsebine Odloka in komuniciranja le-tega v javnosti. Glavni tajnik sindikata se je v izjavi opredelil tudi do stališč, opozoril in pričakovanj združenja ravnateljev po njihovem včerajšnjem sestanku s predstavniki MIZŠ in MZ.

Potem ko je vlada minuli petek pozno zvečer sprejela strožje ukrepe za zamejitev širjenja covida-19, s katerimi je med drugim določila, da bo samotestiranje učencev in dijakov od 15. novembra potekalo trikrat na teden v prostorih vzgojno-izobraževalnih zavodov, so z MIZŠ najprej sporočili, da bo samotestiranje še naprej prostovoljno. Naknadno pa so sporočili, da bo samotestiranje v šolah obvezno. Ker je povsem očitno, da so bili ukrepi tudi tokrat pripravljeni skrajno površno in brez posvetovanja s komer koli, zadevajo pa ne le ravnatelje in zaposlene, pač pa vse otroke in njihove starše, je SVIZ že v torek na ministrico naslovil zahtevo, da odpravi nejasnosti v odloku in okrožnici, ki so jo prejele šole. Odgovorov nismo prejeli. Ministrstvo je sicer samozavestno napovedalo, da bo ravnateljem osnovnih in srednjih šol vse podrobnosti pojasnilo ter odgovorilo na vsa odprta vprašanja na sestanku v sredo, a tudi to se ni zgodilo, saj so tudi ravnatelji včeraj ostali praktično brez vsakršnih uporabnih informacij.

V sindikatu pričakujemo, da bo vlada prisluhnila pozivom glede uvajanja ukrepov  in samotestiranja najmlajših v domačem okolju. Obenem je nedopustno, kako je ukrepe razlagal državni sekretar na MIZŠ Damir Orehovec, ki je grozil s prehodom na izobraževanje na daljavo, če se ne bo izvajalo tega, kar je zapisano. Opozorili smo, da je velika težava v izobraževanju vse večje in vsakodnevno stopnjujoče se pomanjkanja kadra (na kar je SVIZ pristojne opozarjal že lani, a ministrica ni želela prisluhniti pozivom v tej zvezi). Posebej izpostavljamo, da zaostritve pri testiranju in nošenju mask v šolah kažejo, da vlada ocenjuje, da so tveganja v vzgojno-izobraževalnem sistemu izrazito velika, a v predlaganih spremembah izplačila dodatkov za delo v rizičnih razmerah zaposlene v vzgoji in izobraževanju hkrati uvršča med tveganju najmanj izpostavljene, kar je skrajno cinično in kaže na podcenjujoč odnos oblasti do zaposlenih v šolstvu. Obenem so pri oceni tveganja vedno spregledani strokovni delavci v vrtcih, ki svoje delo opravljajo neprekinjeno ves čas epidemije.

Vabimo vas k ogledu celotnega posnetka današnje izjave za javnost glavnega tajnika SVIZ!

 

 

Komentarji
Jože Božiček
12.11.2021

Pozdravljeni!
Dokaj nenavadna in pravzaprav podla je dikcija, da se bodo vsi, ki se ne bodo želeli testirati, šolali na domu. V redu, naj bodo doma, ampak zakaj bi šola in učitelji morali skrbeti za njihovo šolanje.
To preprosto pomeni dvojno delo za učitelja: za učence v šoli in učence doma. To je nesprejemljivo in menim, da bi moral SVIZ na to ustrezno odreagirati in bi tudi vsi zaposleni odklonili to "šolanje na domu" za učence, ki se ne želijo testirati.
Upam, da ne bomo tega kar tako požrli.

Vaš komentar